Historik


"Tiden går fort när man har roligt"

ASK femtio år 1966-2016

Från Pelles motionshall på Malmgatan 1966 till Munktell Arenan 1995.

Eftersom jag blev medlem i föreningen en sensommardag 1974 fick jag inte uppleva den första tiden hos Pelle på Söder. Det blev istället att börja träna i Stålpressens gamla industrilokaler på Gymnastikgatan och vilket kultställe. Här fick jag på plats bevittna det första Riksmästerskapet i styrkelyft med ASK profiler som Dennis Attland och Ray Yvander.

80- talet betydde ännu än flytt, den här gången till Albekas gamla industrilokaler på Eskilsgatan. Här fick föreningen sitt första verkliga medlemslyft genom den bobybuilding och fitness våg som drog genom landet och ASK var inget undantag. En rejäl medlemsökning betyder och en stabil ekonomi, vilket visar att det under tiden på Eskilsgatan utvecklades många av föreningens framtida lyftare.

Flytten till Munktell Arenan 1995 bidrog till en otrolig utveckling av lyftsporten inte minst av att det skapades ändamålsenliga lokaler för sporten. Både styrkelyft och tyngdlyftning började också att utvecklas på ett mycket professionellt sätt och sätta spår i Svensk lyftning.

Jag fick själv möjlighet att med föreningens hjälp arrangera den största tävlingen i föreningens historia EM i Styrkelyft 2002, min roll blev Meet Director. Efter den tävlingen kunde styrkelyft rida på framgångsvågen och få en rejäl skjuts framåt, vilket också märktes på den utveckling sporten hade.

Under första delen av 2000-talet hade verksamheten utvecklats så mycket att föreningen anställde sin första sportchef. Och vilket lyft det blev inte minst för tyngdlyftning som vann sex raka lag-SM guld 2007-2012. Jag var själv på plats i Visby 2009 när Jim Gyllenhammar satte sina fantastiska Svenska rekord i klass+105 kilo ( 177kg ryck 226 kg stöt sa:403 kg ).

Nu är vi framme vid jubileumsåret 2016 och vi kommer att ha två av våra lyftardamer med på EM i tyngdlyftning i Fröde, Norge. Och vem vet, vi kanske har en olympier i Rio under jubileumsåret.  

 

Vad har hänt och vad kommer att hända under jubileumsåret?

Under v.8 Bjöd föreningen sportlovslediga ungdomar på lyftaktiviteter med hjälp av våra duktiga instruktörer Carita och Emil.

 

Föreningen kommer att delta på föreningsmässan den 6 april 13.00-19.00. Vi ska ge nyanlända en möjlighet att träffa vår och andra olika föreningar, och att föreningarna i sin tur kan hitta nya medlemmar.

 

Ungdom, junior och veteran SM i Klassisk Styrkelyft kommer att arrangeras i Munktell Arenan ( friidrotten ) 4-8 maj. Föreningen kommer att delta med både tävlande och funktionärer,

 

Jubileumsbanketten som avslutar året kommer att hållas på Elite Stadshotellet i slutet av november. Den exakta dagen och tiden kommer att meddelas dig som föreningsmedlem under vecka 14 på hemsidan. Kika på hemsidan då och då för att hålla dig uppdaterad om vad som händer under jubileumsåret.

 

Om du som medlem har någon aktivitet som du tycker vi kan genomföra under året, hör gärna av dig till receptionen eller via mail info@ask-eskilstuna.se.

 

Ha ett jättebra jubileumsår / Kent Malmström föreningsordförande